Schilderij

Fantasy 4 - Tarotkaart XVI - de Toren

Tarotkaart XVI, aangevuld met eigen symbolen. Canvas op board 30x40.  

ricbrijl
< Terug


< Terug

Reacties

 
fransvanoostveen

Een omvallende brandende toren waar ook nog een kroon afvalt. Een stuurwiel met een schedel, lijkt me een piratenteken. En dan een godin die lijkt op Isis, maar een kikker is en dan zou het Heket zijn, met een Ankh kruis in haar hand. De rivier op de achtergrond moet bijna wel de Nijl zijn. Er lijkt ook een hand midden in de onderste wolk. Al met al lijkt het geboorte ineenstorting en dood, of ineenstorting ,dood en geboorte, waarmee de cirkel is gesloten.

 
josvandervenn

Mooie fantasie Ric. Het geheel is ook mooi op gezet. Eind deze maand kom ik op bezoek, kan ik het van dichtbij zien. Gr. Jos tot dan.

 
ricbrijl

Frans en Jos, wel bedankt voor jullie reactie ! Zijn de grassprieten nu ietsje beter, met sleper 10, Jos ?- ik hoor het wel als je hier bent. En Frans, wat een goede uitleg van de symbolen en conclusie ! Ik vind jouw interpretatie van het stuurwiel (Wiel van Karma), ook heel treffend, want het Wiel van Karma stuurt inderdaad ! De Toren, staat volgens de Rider Waite Tarot interpretatie, onder meer, op heftige onverwachte gebeurtenissen, een catastrofe, die starheid, verkeerde ideeën en gewoonten, radicaal moeten veranderen. De kaart staat voor verwoesting, maar verschaft, indien men zich "bewust" is, tegelijkertijd de mogelijkheid om tot inzicht, bewustzijn en groei te komen. Met "bewust" bedoel ik niet een/de gemaakte fout, in eerste instantie (altijd !) bij een ander te leggen, maar om de hand in eigen boezem te steken en tot zelfinzicht te komen. Er zijn uiteraard duizenden omstandigheden te noemen, waarop deze kaart betrekking kan hebben. Uit oogpunt van herkenbaarheid benoem ik hier een catastrofe als voorbeeld, die naar ik mag aannemen, wij allemaal wel een keer hebben ervaren, namelijk "gezichtsverlies". Wij mensen hebben in de loop van ons leven instinctief geleerd om een grote hoeveelheid maskers (persona) ons eigen te maken, en elk masker dient om ons (veilig) aan de buitenwereld te kunnen presenteren. Echter, voor een beperkt aantal gebeurtenissen hebben wij niet de beschikking over een uitgelezen masker - dat is wanneer wij zogezegd gezichtsverlies lijden. Het woord gezichtsverlies geeft het al aan, verlies van gezicht, geen gezicht (masker) meer hebben. De catastrofe om gezichtsverlies te ervaren, en om als zodanig tot inzicht te komen, behoort volgens mij tot een van de vele Levenslessen. Ik ga niet uitweiden over de psychologische complexen, maar bepaal mij slechts tot de symbolische interpretaties. Boven in het schilderij is (mijn toevoeging) het Wiel van Karma met in het midden een schedel. Het Wiel van Karma heeft 8 spaken, welk getal overeen ko

 
josvandervenn

Komt goed Ric. Schrijf maar op wat je graag wil weten.


Wil je reageren? Log hier in of wordt hier gratis lid


< Terug